De van oorsprong Zuid-Koreaanse beeldend kunstenaar Do Ho Suh is geobsedeerd door huizen. Pendelend tussen West en Oost vraagt hij zich af Waar ben ik thuis? Wie ben ik? Als een nomade in tijd en ruimte zoekt hij zijn weg tussen continenten en culturen. In zijn werk maakt hij de ruimtes van het leven memorabel en daagt je uit je eigen gevoel van thuis anders te ervaren.

Do Ho Suh is een man in transit, altijd onderweg. Hij heeft een paar vaste plekken op deze wereld: een woonhuis en een studio in Londen, een atelier in New York en een studio in Seoul, in een van de paleisachtige gebouwen in de tuin van zijn ouders waar hij is opgegroeid. In zijn kunstwerken maakt hij concreet hoe ruimte en omgeving onze identiteit en ons zelfbeeld bepalen. Een op een herbouwt hij de huizen waarin hij heeft gewoond, zoals het huis van zijn ouders, gemaakt van indigoblauwe zijde. Hij zou het in een koffer kunnen meenemen. Zijn architecturale sculpturen van transparante stoffen of gefrotteerd papier in sprankelende pasteltinten zijn tastbaar en ongrijpbaar, vederlicht en doorschijnend, als in een droom.

De film laat de wijze en inspirerende wereld van zijn ouders zien, toont Do Ho Suh, terwijl hij begeesterd als een monnik zijn huizen herschept en laat ons de kwetsbaarheid van de relatie die we hebben met ons verleden, met ons huis en thuis voelen.

Bekijk de documentaire op:
https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2019/juni/home-away-from-home.html
of
https://www.avrotros.nl/close-up/gemist/detail/item/home-away-from-home-do-ho-suh-20-06-2019/

Première: juni 2019

Regie: Marjoleine Boonstra
Scenario: Marjoleine Boonstra en Lies Janssen
Research and productie: Lies Janssen
Camera: Benito Strangio, Reuben Kleiner
Geluid: Kees de Groot
Montage: Menno Boerema
Componist: Harry de Wit
Soundscape: Marc Lizier
Postproductie: Amator
Producers: Aperta Film & TV en Boonstra Foto & Film
Omroep: AVROTROS Close Up, Jessica Raspe, Syrine Krabman en José Schraauwers.