Documentaire over een groep Nederlandse legerveteranen met PTSS. Eerlijk en kwetsbaar vertellen ze over hun demonen en hun strijd om aansluiting te vinden bij de maatschappij.
Roy is gevechtsklaar. Altijd. Soms neemt hij in de supermarkt posities in alsof hij op het slagveld staat. Hij worstelt met chronische PTSS, het resultaat van zijn militaire missies in Afghanistan. Peter heeft als paramedicus op vele missies gediend en herkent de angst in de ogen van een veteraan. Jaap mediteert en zingt om zijn ‘moordlust’ onder controle te houden. ‘Mission First!’, kregen ze altijd te horen. Als ze er niet mee om konden gaan, moesten ze maar harder worden. Velen verloren hun familie en vluchtten in alcohol- of drugsverslaving, geweld of zelfmoordgedachten. Ze zitten vast in reguliere psychologische hulp en worstelen met werk en huisvesting.

Samen met andere veteranen vinden de mannen hulp en een schuilplaats in een plek in het bos, genaamd de Thuisbasis, opgericht en gerund door andere veteranen.

Regie: Marjoleine Boonstra
Research en script: Marjoleine Boonstra en Lies Janssen

Omroep: Human, 2023

Bekijk de film op:
https://www.2doc.nl/documentaires/2023/06/verdwaalde-veteranen.html